Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

RETROBATS A TARTAREU

DIJOUS 11 ABRIL 2019

El passat 24 de març una cinquantena de  veïns de Tartareu van poder retrobar-se amb els escuts del Castell de Tartareu, molt apreciats per tots ells.

La troballa dels escuts va ser durant l’excavació arqueològica de l’estiu del 2005, a càrrec del Sr. Javier Escuder i la Sra. Marta Monjo, arqueòlegs, acompanyats d’estudiants i voluntaris del mateix poble.

 Al castell de Tartareu si han fet treballs d’arqueologia i reconstrucció de l’any 2000 fins l’actualitat,  impulsats pel Patronat Cultural de Sant Miquel i recolzats per l’Ajuntament de Les Avellanes i Santa Linya i la Diputació de Lleida.

Les darreres excavacions han constatat les reduïdes dimensions del castell, fet que ens porta a pensar que, en època islàmica, tingué funció de torre de guaita sense muralla. No seria fins al moment de la conquesta cristiana quant la torre fou envoltada per  la muralla. La teoria del possible origen islàmic de la torre es veu reforçada per les dades que conserven de la seva conquesta, que es produí l’any 1083 de mans del comte Ermengol IV d’Urgell. La principal funció del Castell era purament estratègia i de control de la vall. Mantindria el contacte visual amb altres assentaments, Alberola vella, el Castell d’Os i la Torreta de les Avellanes. Aquests castells estan situats resseguint el recorregut del Riu Farfanya, que connectaria el Montsec amb la Medina de Balaguer.

Per conèixer aquestes dos peces datades del segle XVI, haureu de visitar el Centre de Dinamització a Tartareu (davant l’Església).